Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

pycha ciacho ;D nie tylko na nadchodzące święta
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna -> Gotuj z twoje paznokcie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ania88
rozkrecam sie
rozkrecam sie



Dołączył: 16 Sty 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:11, 24 Mar 2009    Temat postu: pycha ciacho ;D nie tylko na nadchodzące święta

mam nadzieję, że są tutaj małe łasuchy z którymi mogę się podzielić moim odkryciem kulinarnym Rolling Eyes

a więc moje pączusie ania zrobiła ciasto Rolling Eyes (małe eksperymenty przed Wielkanocą) i wyszło!!! Very Happy
ciacho posiada jakże dumną nazwę "Biała Dama". jest mega proste i nie wymaga pieczenia. robimy w tortownicy lub w zwykłej blasze.

potrzebujemy:

biszkopciki (tak żeby przykryły cały spód blachy)

1 duży serek waniliowy jogobella (lub 2 małe innej firmy ale żeby się waga zgadzała)

2 duże śmietany 30%

szklanka cukru pudru

2 cukry waniliowe

2 puszki ananasów

2 galaretki (jaką kto lubi)

3 łyżeczki żelatyny

a robimy ciacho tak:

spód blachy/tortownicy wykładamy biszkoptami. rozpuszczamy żelatynę w b.małej ilości ciepłej wody i odstawiamy do wystygnięcia. rozrabiamy galaretki w troszkę mniejszej ilości wody (ok.800ml) i też odstawiamy do wystygnięcia. serek waniliowy miksujemy z curem pudrem i cukrem waniliowym (radzę wziąść dużą miskę) w innej misce miksujemy śmietany, do uzyskania stanu stałego (taka bita śmietana musi się nam zrobić) i jak się zrobi to dodajemy do serka i powoli mieszamy aż się nam wszystko ładnie połączy w jedną masę. jak już ostygnie nam żelatyna (musi być chłodna i zacząć się już ścinać) wlewamy do masy i mieszamy. po wymieszaniu dodajemy pokrojonego ananasa (kawałki nie mogą być za duże bo będzie sie nam ciężko kroiło ciasto) i mieszamy i wykładamy masę na blachę/tortownicę. i do lodówki. jak zobaczymy że galaretka nam się zaczyna ścinać to wlewamy delikatnie na nasze pyszności. ciasto powinno conajniej stać z 2 godz w odówce nim się za nie zabierzemy.

a więc życzę smacznego i mam nadzieję, że oczarujecie swoją rodzinkę tak samo jak ja Laughing Cool


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zlotko87
VIP
VIP



Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 2581
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:07, 24 Mar 2009    Temat postu:

dobra sprawa... chyba zrobię Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yourdrug
Expert
Expert



Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 1155
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zielona Góra
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:33, 24 Mar 2009    Temat postu:

no dobra sprawa! chyba tez zrobie wydaje sie bardzo proste do zrobienia:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 17:17, 17 Gru 2009    Temat postu:

to temat z wielkanocy ale mozna go odswiezyc na obecne swieta Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krola
VIP
VIP



Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 1515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lipno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:35, 17 Gru 2009    Temat postu:

ja co roku robię wegetariańskie gołąbki. Very Happy pycha!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AniaM
VIP
VIP



Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 1408
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: calkiem blisko...Bonn
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:41, 17 Gru 2009    Temat postu:

Ja co roku robie siekane i musi byc duzo miesa;) Miesko w roznym wydaniu no i napewno indyk nadziewany zurawina bedzie.To jeszcze tydzien juz nie moge sie doczekac;) No i z ta Biala Dama to strzal w dziesiatke, bo juz sie zastanawialam co ja upieke najlepiej zeby bylo szybko.Aniu dzieki za przepisik;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Blumea
VIP
VIP



Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 1687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Grodzisk Maz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:38, 18 Gru 2009    Temat postu:

dziewczyny potrzebuje sprawdzony przepis na jakas fajna salatke na wigilje, Kazdy ma cos przyniesc i zostalo dla mnie- salatka aby nie wielowazywna i ryba po grecku... macie jakies fajne przepisy?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zlotko87
VIP
VIP



Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 2581
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:38, 18 Gru 2009    Temat postu:

ja mam na sałatkę królewską Very Happy bardzo dobra i prosta Smile
Potrzebujemy:
Kapustę pekińską
Pierś z kurczaka
Kukurydzę
Ananas z puszki
Migdały w płatkach
Majonez

Pierś gotujemy (ja zawsze gotuję na kostce rosołowej) później drobniutko kroimy. Kroimy pekińską (po skosie na drobne kawałki), dajemy kukurydzę, płatki migdałowe. Kroimy na kostkę ananasa, wrzucamy. Dajemy majonezu, mieszamy, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem i gotowe Smile niebo w gębie ja ją uwielbiam Smile
Aaaaa... pekińską kroimy do połowy bo później robi się gorzka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ryba_2000
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 2251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sępólno Kr.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:53, 18 Gru 2009    Temat postu:

Ja mam przepis na fajną sałatke z tuńczykiem. Zawsze robie na każdą imprezę i wszyscy zajadają się ze smakiem Smile

Potrzebujemy:
- 2 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym (najlepiej ten z biedronki - sprawdziłam prawie wszystkie możliwe puszki i ten ma najlepszy smak)
- 5 jajek gotowanych na twardo (większych, jeśli są malutkie to więcej)
- ogórki kiszone ( 4-5 najlepiej ytakich większych, jak są mniejszcze to więcej)
- dwa woreczki ryżu
- majonez (najlepiej dekoracyjny Winiary)
- ketchup pikantny (najlepiej z Kotlin)
- sól, pieprz

Tuńczyka odsączyć z zalewy, jajka ugotowac na twardo i pokroić w kosteczke, ogórki pokroić w kostke, ryż zagotować.

1 warstwa - cienko posypać ryżem
2 wartswa - pokrojone jajka
3 - pieprz, odrobina soli, majonez
4 - ryż
5 - tuńczyk
6 - troszke pieprzu, ketchup
7 - ryż
8 - ogórki kiszone
9 - i zaczynam znowu od pkt 1

Jeśli ogórki mam bardzo słone nie trzeba już dodatkowo solić jajek. każdą warstwe kładziemy tak żeby zakryć całkowicie ryż ( tylko ryż kładziemy cieniutko).
Tak samo majonez i ketchup, nie żałujcie tego bo to dodaje smaku sałatce, a zwłaszcza ketchupu.

Smacznego Smile

P.S. Jak zrobie na święta to wkleje wam zdjęcie jak powinna wyglądać Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zlotko87
VIP
VIP



Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 2581
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:15, 18 Gru 2009    Temat postu:

ja lubię jeszcze z fetą sałatki Very Happy

Feta
Sałata lodowa
Pomidor
Papryka
w sumie kto co lubi....
Ja daję kukurydzę.

Przyprawy i gotowy sos knorra (jaki kto lubi).


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez zlotko87 dnia Pią 12:16, 18 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yourdrug
Expert
Expert



Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 1155
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zielona Góra
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:19, 18 Gru 2009    Temat postu:

ja lubie salatke podobna do salatki zlotej:D tez z kurczkiem ananasem do tego ryz majonez i kukurydza:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zlotko87
VIP
VIP



Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 2581
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:21, 18 Gru 2009    Temat postu:

moja kuzynka robi tez fajną sałatkę z makaronem (tym w kształcie kokardek) napisze do niej niech podeśle przepis Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:32, 18 Gru 2009    Temat postu:

Babeczki orzechowe



Bardzo dobre babeczki ze smaczkiem czekolady.
Składniki
ciasto

* jajko 1 szt
* cukier 3 łyżki
* proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
* kakao 2 łyżeczki
* kasza manna 5 dkg
* orzechy włoskie mielone 6 dkg
* mleko 2 łyżki

do dekoracji

* polewa czekoladowa
* lukier

Sposób przyrządzenia

Jajko utrzeć z cukrem. Mannę,proszek do pieczenia, kakao-wymieszać i stopniowo na przemian z mlekiem dodawać do jajka,ciągle ucierając. Foremki natłuścić obsypać mąką. Nałożyć masę do połowy. Piec w 180st.15 min (sprawdzić patyczkiem). Ostudzone polać lukrem i polewą czekoladową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:34, 18 Gru 2009    Temat postu:

Piernik staropolski



Składniki na 12 porcji:

- 1/2 kg miodu, 25 dkg masła,
- 2 szklanki cukru, 3 jajka,
- 1 kg pszennej mąki, powidła śliwkowe,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki mleka, orzechy,
- 1/2 łyżeczki soli, skórka pomarańczowa,
- 3 torebki przypraw korzennych

Przyrządzanie:

Miód, cukier i masło stopniowo podgrzać. Następnie masę schłodzić. Dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, orzechy, skórkę pomarańczową usmażoną w cukrze oraz przyprawy. Wyrobić ciasto i, nadawszy mu kształt kuli, włożyć do naczynia. Przykryte, umieścić w chłodnym miejscu na kilka dni (najlepiej 2 tygodnie). Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części i po rozwałkowaniu upiec na blasze. Ochłodzone placki przełożyć powidłami śliwkowymi.
1 porcja - 650 kcal
Czas przygotowania: 55 minut


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ryba_2000
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 2251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sępólno Kr.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:08, 18 Gru 2009    Temat postu:

mmmmmmniam... Uwielbiam piernik. Aż zgłodniałam jak zobaczylam. Chyba polece do sklepu chociaz po jakies male pierniczki Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna -> Gotuj z twoje paznokcie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin