Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Walentynkowe dania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna -> Gotuj z twoje paznokcie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:56, 11 Lut 2010    Temat postu: Walentynkowe dania

ODSŁUCHAJ

Ocena przepisu



3.86/5 (14 głosów)



CARBONARA BAZYLIOWA

Przepis pochodzi z książki kucharskiej ""PYSZNIE, ZDROWO - KOLOROWO!"".

Przygotowanie: 10min

Smażenie: 10min

Gotowanie: 10min

Trudność: łatwe


Składniki na 2 porcje

• 200 g makaronu spaghetti

• 200 g wędzonki (chudy boczek, szynka wędzona itp)

• 150 ml śmietanki kremowej (30%)

• 1 duża cebula,1 ząbek czosnku

• pęczek bazylii

• sól, pieprz świeżo zmielony

• oliwa z oliwek , masło (po 1 łyżeczce)

• parmezan, oliwki, kilka listków świeżej bazylii,

• ugotowana marchewka lub czerwona paryka do dekoracji



Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Pokrojoną w kosteczkę wędzonkę, posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek przesmaż na maśle z oliwą , aż cebulka będzie szklista. Zalej śmietaną wymieszaną w 100 ml wody z łyżeczką mąki i posiekana bazylią(same listki). Zagotuj sos, podlewajac ewentualnie wodą lub bulionem, gdyby okazał się zbyt gęsty Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj starty parmezan. Wyłóż makaron na talerz, polej sosem, ozdób oliwkami, i listkami bazylii. Brzegi talerza ozdób serduszkami wyciętymi z gotowanej marchewki lub czerwonej papryki. Mięso można zastąpić granulatem sojowym - wtedy otrzymamy danie wegetariańskie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:57, 11 Lut 2010    Temat postu:

Tahitański poncz

Napój prosto z polinezyjskiego raju!

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Aromaty miłości.

Przygotowanie: 15 minut

Oczekiwanie: 1 godzina

Trudność: bardzo łatwy


Składniki na 8 porcji

• 1 litr soku pomarańczowego

• 1 litr soku ananasowego

• 0,75 litra rumu

• ½ litra lemoniady

• laska wanilii lub/i cynamonu

• 2 pomarańcze

• 2 zielone cytryny

• odrobina syropu z trzciny cukrowej (nieobowiązkowo)




Etapy przygotowania

1. W dużej salaterce zmieszać soki, lemoniadę i rum. Wycisnąć i dodać sok z jednej cytryny. Wrzucić do tego laskę wanilii i/lub cynamonu.

2. Cytrynę i pomarańcze pokroić w kawałki dodać do ponczu.

3. Ewentualnie dodać syrop z trzciny cukrowej – ilość zależy od smaku. Odstawić minimum na godzinę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:58, 11 Lut 2010    Temat postu:

ODSŁUCHAJ

Ocena przepisu



3.42/5 (6 głosów)



SERCA DWA
czyli szybka zapiekanka o orientalnym smaku.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej ""PYSZNIE, ZDROWO - KOLOROWO!"".

Przygotowanie: 15 min

Oczekiwanie: 30 min

Smażenie: ok 5min

Trudność: łatwe


Składniki na 2 porcje

• ok 200g mielonego mięsa dobrej jakości (z udźca)

• kawałek bułki paryskiej (8 kromeczek)

• 100 g żółtego sera

• 1 ząbek czosnku, 1 mała cebulka (np.szalotka)

• sos sojowy

• kolendra (ziarenka)

• imbir (1 cm lub spora szczypta proszku)

• sól, pieprz do smaku

• tłuszcz do smażenia

• seler naciowy

• ostry sos chili lub Sambal Oelek



Etapy przygotowania

1. Do miseczki wkładamy mięso, skrapiamy sosem sojowym, dodajemy posiekane drobniutko czosnek i cebulkę, dodajemy utłuczoną w moździerzu kolendrę(spora szczypta), imbir, pozostałe przyprawy.Mięso mieszamy dokładnie i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Bułkę kroimy (8 kromeczek), odcinamy jak na obrazku i skladamy serca. Z mięsa wilgotnymi rękami formujemy serduszka (wielkości trochę mniejszej niż te z bułeczki), smażymy na gorącym tłuszczu z jednej strony, drugą posypujemy płatkami migdałowymi, po czym odwracamy i smażymy na drugiej. Kiedy mięso się upiecze a migdały przyrumienią zdejmujemy z patelni.

2. Bułeczki posypujemy startym serem. Na bułce układamy mięso i zapiekamy krótko w mikrofalówce lub w piekarniku tak, aby ser się rozpłynął.

3. Układamy serca na talerzu, dekorujemy listkami selera i ostrym sosem chili.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kucharzykx
NEW
NEW



Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:15, 03 Gru 2013    Temat postu:

Świetne są te serca, sam takie zrobiłem chociaż nie ma walentynek. Smak i efekt murowany, polecam Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jakubgrabowski
NEW
NEW



Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Śro 13:46, 16 Lip 2014    Temat postu:

Zrobilem tą Carbonare według ścisłego przepisu od ciebie. I danie wyszło naprawdę przepyszne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna -> Gotuj z twoje paznokcie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin