Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Sushi
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna -> Gotuj z twoje paznokcie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ryba_2000
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 2251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sępólno Kr.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:14, 12 Lut 2011    Temat postu: Sushi

Strasznie kusi mnie żeby wybrac się na sushi ale niestety najbliższa restauracja w któej jest serwowane znajduje sie jakies 60 km ode mnie wiec mam zamiar sama cos wykombinować w przyszłym tygodniu.
Od samego rana czytałam różne przespisy i porady i zobaczymy co z tego wyjdzie. jak się uda wstawie tutaj przepisy z których korzystałam.
Ale teraz pytanie do Was: Jadłyście już kiedyś sushi? Smaczne to jest czy nie do końca?
Czekam na Wasze opinie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcia
zaawansowany
zaawansowany



Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz, Londyn
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:11, 12 Lut 2011    Temat postu:

Aniu ja sushi robilam juz kilka razy. Osobiscie wole robione przeze mnie niz kupowane (za chwile wyjasnie dla czego) ale uprzedzam ze to czasochlonna robota. Zawsze zerkam na ten przepis [link widoczny dla zalogowanych] ale nie do konca sie go trzymam. Mam kolezanke z japonii i ona dala mi kilka rad. Ryz przygotowuje tak jak jest w przepisie. Jesli chodzi o rybe to ja nie przepadam za surowa, po pierwsze ona nie ma za bardzo smaku, po drugie zawsze sie boje ze trafie na nie swieza i sie zatruje (moja kolezanka niestety raz sie zatrula chociaz sprzedawca zapewnial ja ze ryba jest swiezutka) ja zastapilam surowa rybe wedzonym lososiem. Czasami tez robie z tunczykiem z puszki ale to bardziej dla znajomych bo ja za tunczykiem nie przepadam. Do srodka daje rowniez ogorek swiezy, papryke, mozna dac awokado. Niektorzy daja wasabi do srodka ale ja dajeje na krawedz nori w taki sposob ze przy zwijaniu jest ono na samej koncowce dzieki czemu skleja calosc (to jedna z rad kolezanki z japoni) no i po zwinieciu kroimy na kawalki jemy moczac w sosie sojowym (mozna rowniez dolozyc sobie wasabi ale radze nie przesadzic bo to rodzaj chrzanu no i jesli ktos lubi mozna dodac ginger) ja tylko jeszcze zdradze jedna z rad kolezanki japonki- do srodka, do ryby ogorka itd mozna dodac troszke majonezu. Nie jest to tradycyje sushi ale ja wole taka wersje Smile powodzenia Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vanikaa
VIP
VIP



Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 1441
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Hamburg
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:48, 12 Lut 2011    Temat postu:

Ja jeszcze sama nie robilam, ale moze pora sprobowac, uwielbiam je, mozna sie uzaleznic choc pierwszym razem jak probowalam wcale mi nie smakowalo Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szyszunia557
to juz obsesja
to juz obsesja



Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:38, 13 Lut 2011    Temat postu:

Aż mi ślinka leci ! Nigdy nie jadłam sushi ale chętnie spróbowałabym Marcia Twojego wyrobu, zwłaszcza z awocado i łososiem Rolling Eyes

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcia
zaawansowany
zaawansowany



Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz, Londyn
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:03, 13 Lut 2011    Temat postu:






pogrzebalam troche w zdjeciach i znalazlam fotki sushi w moim wykonaniu Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vanikaa
VIP
VIP



Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 1441
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Hamburg
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:04, 13 Lut 2011    Temat postu:

Az mi slinka leci .....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ryba_2000
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 2251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sępólno Kr.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:58, 14 Lut 2011    Temat postu:

mmmmniam... Dzisiaj jade po niektore produkty do mojego sushi, a tego co nie dostane to zamówie na allegro. Jak tylko cos wykombinuje i sie uda Wink tez zrobie fotki i wam pokaze Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szyszunia557
to juz obsesja
to juz obsesja



Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:21, 14 Lut 2011    Temat postu:

Rewelacyjnie to wygląda ! Na pewno równie dobrze smakuje !

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
żanetka
NEW
NEW



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:47, 16 Lut 2011    Temat postu:

marcia jakie ładne wyszły, ja nigdy jeszcze nie robiłąm i myślałam, że to nie do zrobienia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
libby86
NEW
NEW



Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:19, 22 Lut 2011    Temat postu:

a u mnie tyle retauracji w Warszawie z sushi, a ja jeszcze nie jadłam...
ale te fotki mnie skutecznie zachęciły i jak tylko znajdę towarzystwo chętne na eksperymenty, wybieram się bez wahania Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcia
zaawansowany
zaawansowany



Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 686
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz, Londyn
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:17, 22 Lut 2011    Temat postu:

no nie wszystkim sushi smakuje, ja jednak lubie. Nie jest to cos co sie jada codziennie. Ale powiem wam ze jak robie imprezke w domu i przygotuje takie sushi to zawsze robi wrazenie Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aniol1804
NEW
NEW



Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:37, 05 Mar 2013    Temat postu:

A ja zrobię w przyszłym tygodniu, w końcu sama spróbuje jak to jest i czy trzeba się dużo namęczyć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
soniamroczek
NEW
NEW



Dołączył: 21 Mar 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:23, 21 Mar 2014    Temat postu:

Tak pysznie to wygląda, że też się chyba skuszę i zrobię Very Happy
Bo narobiłyście mi apetytu tymi zdjęciami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szczypior526
NEW
NEW



Dołączył: 19 Maj 2014
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:37, 18 Lip 2014    Temat postu:

Odrzuca mnie jak pomyśle,że to surowa ryba.Co prawda tej ryby tam jest malutko.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
JimBeam22
NEW
NEW



Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:29, 26 Wrz 2014    Temat postu:

Łapcie przepis na moje ulubione danie sushi: Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki.


Składniki:

2 1/2 szklanki ryżu do sushi
1 pierś kurczaka (ok. 400g)
2-3 łyżki oleju do smażenia

Marynata teriyaki:
4 łyżki japońskiego sosu sojowego
2 łyżki mirin
2 łyżki sake lub wina ryżowego lub białego wina
2 łyżeczki cukru
lub zamiast powyższych 8 łyżek gotowego sosu teriyaki
1 łyżeczka imbiru, startego lub posiekanego
1-2 ząbki czosnku, wyciśniętego

Dodatki/przybranie:
1/2 ogórka, pociętego w słupki
1 cebula dymka (tylko część zielona), drobno posiekana
słodki sos chili

Przygotowanie:

Przygotowujemy ryż do sushi.
Pierś kurczaka rozcinamy na połowy, odcinamy małe piersi (nie nadają się za bardzo do eleganckiego chirashi bo trudno je pociąć w ładne kawałki, możemy je usmażyć i zjeść oddzielnie lub przeznaczyć na inne danie).
Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 30 min.
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wyjmujemy piersi z marynaty, osączamy (bez osączenia będą pryskać podczas smażenia), kładziemy na olej i smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu mięso powinno być ładnie zarumienione z wierzchu i miękkie w środku.
Usmażone piersi kładziemy na desce i tniemy ukośnie na plasterki - podczas cięcia płaszczyzna noża powinna utworzyć z deską kąt 45 stopni.
Na talerzu lub w miseczce kładziemy porcję ryżu, na nim układamy kawałki piersi i paseczki ogórka a całość posypujemy dymką. Pierś kurczaka może także polać słodkim sosem chili (według gustu).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna -> Gotuj z twoje paznokcie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin