Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Jak jeść, by potem nie narzekać

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna -> Gotuj z twoje paznokcie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 21:30, 26 Lut 2010    Temat postu: Jak jeść, by potem nie narzekać

Kilkanaście złotych myśli, które warto mieć w pamięci.
Jak jeść, by potem nie narzekaćdieta / food-faq

Być może wszystko to już wiecie. Być może jesteście świadome, jakie niespodzianki kryją w sobie dzisiejsze produkty, które kupujemy w supermarketach. Jeśli nawet tak jest, rzućcie okiem na poniższą listę złotych zasad odżywiania.

Autorem tych "przykazań" jest Michael Pollan, którego książka Food Rules: An Eater's Manual ukaże się w brytyjskich księgarniach w maju. W brytyjskiej prasie już można spotkać jego fragmenty:



O czy zatem należy pamiętać wybierając produkty
, które będziemy jeść?

1. Im mniej białej
mąki, tym lepiej

Ta zasada świetnie brzmi w języku angielskim: The whiter the bread, the sooner you'll be dead. Najzdrowsze są mąki z pełnego przemiału, ciemne, razowe - zawierające wszystkie składniki ziarna, wiele makro- i mikroelementów oraz błonnik.

2. Nie kupuj płatków, które zmieniają kolor mleka

No, chyba że mleko z ich dodatkiem
robi się brązowe, bo płatki mają w składzie kakao. Kolorowe śniadanko bazujące na sztucznych barwnikach to zły wybór.

3. Unikaj jedzenia, którego nie rozpoznałaby Twoja babcia

Wysoko przetworzone, "nowoczesne" produkty, o których nie śniło się ludziom kilkadziesiąt lat temu, to najczęściej bomba sztucznych dodatków. Wybieraj proste produkty, z których potem sama przygotujesz cenne dla zdrowia (i urody, oczywiście) potrawy.

4. Jedzenie nie musi być idealnie piękne, by być zdrowe

Idealnie równe pomidory, jabłka zielone jak żywcem wyjęte z obrazka w Twoim komputerze. Białe, pulchne bułeczki, natka pietruszki o liściach przypominających wielkością selera. To wszystko jest ładne, ale najczęściej smakuje tak sobie.
Wybieraj produkty wytwarzane jak najbliżej Twojego miejsca zamieszkania, nie zawsze idealne - stare odmiany jabłek, pietruszka normalnej wielkości, a nie zmutowane giganty czy zwykłe bułki - grahamki z osiedlowej piekarni zamiast krągłych bułeczek o przedłużonym terminie ważności z hipermarketu. Takie jedzenie ma smak. I nie truje.

5. Jedz, kiedy jesteś głodna, a nie wtedy, gdy się nudzisz

Autorka książki podaje prosty sposób na sprawdzenie czy jesteśmy głodni, czy po prostu mamy ochotę na jedzenie, bo chcemy zabić nudę. Jeśli faktycznie dokucza Ci głód, weź jabłko. Jeżeli masz na nie ochotę - ok, pora na posiłek. Jeśli zamiast jabłka szukasz słodyczy albo innych przekąsek - uwaga! właśnie zaczynasz zajadać nudę.

6. Jedz kolorowe jedzenie

Różne kolory na Twoim talerzu to nie tylko uczta dla oczu, ale i pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Owoce i warzywa w zależności od koloru zawierają antyutleniacze, które pomagają w profilaktyce wielu chorób. Łącząc różne produkty dajemy sobie większe szanse w ewentualnej walce z nowotworami etc.

7. Unikaj produktów z długą listą dodatków

Chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego.

8. Nie kupuj produktów, do przygotowania których użyto nieznanych Ci składników.

Dziwnie brzmiące nazwy powinny Cię skłonić do rezygnacji z danego "specjału". Po co karmić się nieznanymi śmieciami?

9. Jedz jogurty, pij kefir

Wspomagaj swoje trawienie (i odporność) probiotykami.

10. Unikaj jedzenia typu "low-fat".

Nisko tłuszczowe produkty często zamiast tłuszczu zawierają inne tuczące niespodzianki - na przykład mnóstwo cukru. Producenci
dodają go więcej, niż do zwykłych produktów, by wzmocnić smak, który słabnie po wyeliminowaniu tłuszczu.

11. Jedz powoli

12. Doceń moc jarzynowych wywarów

Gdy gotujesz jarzyny, używaj jak najmniej wody, by nie stracić składników, które podczas gotowania przechodzą do wywaru. Wywary staraj się wykorzystać - do zrobienia
zupy czy sosu.

13. Używaj niewielkich naczyń

Mniejsze talerze to (zazwyczaj) mniejsze porcje.

14. Nie jedz do pełnej sytości

Kończ posiłek, zanim poczujesz, że nie wciśniesz już ani grama więcej. Japończycy stosują się ponoć do zasady, że kończą posiłek, gdy są najedzeni w 80 procentach. Chińczycy odkładają pałeczki jeszcze wcześniej. Ty też nie napychaj się do przesady.

15. Nie kupuj jedzenia na stacjach benzynowych...

Nie jedz w fast-foodach i tak dalej.

16. Nie kupuj produktów, których nazwa brzmi tak samo we wszystkich językach

Przykłady można mnożyć - od popularnych chipsów, przez nazwy bułek z mięsem sprzedawanych w identycznych torbach na całym świecie.

17. Nie miej obsesji na punkcie jedzenia

Stosuj się do zasad, ale nie bądź ich niewolnikiem. Nie wpadaj w paranoję, jeśli zdarzy Ci się zjeść trochę chipsów albo serek homogenizowany z 15 sztucznymi dodatkami. To Cię nie zabije. Na co dzień jednak dbaj o swój stół. Bardzo szybko na własnej skórze odczujesz, że było warto.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 21:54, 26 Lut 2010    Temat postu:

Jedz i chudnij

Poznaj specjalistów od spalania tłuszczu.
Jedz i chudnijzdrowie / HeathyStyle

Nie oszukujmy się - tyjemy, ponieważ zjadamy więcej, niż potrzebuje nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Coraz chętniej sięgamy po słodycze i fast foody, ograniczając do minimum wysiłek fizyczny. Badania dowodzą, że wśród osób z nadwagą, zaledwie 1,5% tyje z powodu choroby, uwarunkowań genetycznych czy zaburzeń w funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej. Pozostali przybierają na wadze, ponieważ się objadają.




Mamy jednak dobrą wiadomość: nie wszystkie pokarmy tuczą jednakowo, niektóre mogą nawet pomóc ci w odchudzaniu! Spożywaj je z umiarem, a na pewno schudniesz.

Jabłka
Zawarte w nich pektyny oczyszczają jelita, niwelują trujące substancje i regulują układ trawienny pobudzając wydalanie. Anglicy zwykli mawiać: An apple a day keeps the doctor away – warto o tym pamiętać.

Ananas
Jest nie tylko smaczny, ale też niskokaloryczny. Zawiera bromelinę, która przyspiesza przyswajanie białka. Jedz świeże owoce, bo są zdrowsze i mniej kaloryczne niż te z puszki.

Brokuły
Są źródłem kwasu foliowego, żelaza, witaminy C oraz antyutleniaczy. Mają mało kalorii i są bardzo sycące. Zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów.

Kapusta kiszona
Przywraca równowagę kwasowo-zasadową jelit dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego. Usuwa szkodliwe produkty
przemiany materii i zawiera dużo witaminy C.

Grejpfrut
Stabilizuje poziom cukru we krwi i dłużej utrzymuje uczucie sytości. Pomaga usuwać tłuszcz z organizmu i zapobiega jego wnikaniu do tkanek.

Pierś kurczaka
W połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C, będzie idealna na kolację. Mięso drobiowe jest bogatym źródłem protein, żelaza, cynku, fosforu i potasu.

Ryż
Zawiera dużo potasu, który wiąże nadmiar wody w komórkach tłuszczowych. Stanowi źródło żelaza i białka.

Makaron
Wbrew opiniom nie jest on tuczący. Kalorii dodają mu tłuste sosy, z którymi go spożywamy. Makaron poprawia nastrój, ponieważ podnosi poziom serotoniny w mózgu. Dzięki niemu łatwiej zniesiesz dietę.

Chili
Przyśpiesza spalanie tłuszczów i pobudza do pracy układ trawienny. Naukowcy twierdzą, że jego ostry smak
uwalnia endorfiny, które wywołują uczucie przyjemności.

Cynamon
Zwiększa ukrwienie skóry i mięśni, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i pobudza krążenie. Posiada właściwości oczyszczające.

Owsianka bez cukru
Doskonała na śniadanie. Dodaje energii, obniża poziom cholesterolu, pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi. Jest źródłem węglowodanów złożonych i błonnika.

Popcorn
Stanowi alternatywę dla chipsów lub orzeszków i może być zdrową przekąską. Szybko zapewnia uczucie sytości, zawiera też dużo magnezu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Chomiczynka
Expert
Expert



Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 1150
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Dąbrowica_małopolska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:09, 27 Lut 2010    Temat postu: Re: Jak jeść, by potem nie narzekać

Anna Khan napisał:
Jedzenie nie musi być idealnie piękne, by być zdrowe

Tutaj wystarczy samemu sobie zadbać o kompozycję na talerzu i już wszystko wydaje się smaczniejsze Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ryba_2000
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 2251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sępólno Kr.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:32, 27 Lut 2010    Temat postu:

Co najbardziej zdzwilio mnie tutaj to popcorn. Zawsze bylam przekonana ze tuczy bardziej niz chipsy a tu prosze. To kupie sobie dzisiaj na wieczor filmowy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna Khan
Administrator
Administrator



Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:04, 23 Mar 2010    Temat postu:

Żywieniowe mity i fakty



Czarne jagody zą najlepszym owocem przeciwzmarszczkowym - wiedziałaś o tym?

Zawierają bowiem najwięcej antyoksydantów. Chronią nie tylko przed efektami starzenia ale i rakiem.

Jest jednak coś, co ma ich znacznie więcej... Czekolada! Jest jeden warunek: musi być gorzka, o bardzo wysokiej zawartości kakao.

Mit: Jedz produkty "light", a schudniesz

Narzuciłaś sobie dietę, a jedzenie kusi? Pewnym rozgrzeszeniem zdają się być produkty typu "light". Okazuje się jednak, że wcale nie muszą mieć one mniej kalorii od ich "zwykłych" odpowiedników.

Jakim cudem? Np. mogą być produkowane bez dodatku tłuszczu, za to z dodatkową porcją curku.

Ostatni posiłek przed 18:00

Cóż, nie każdy kładzie się spać o 22:00, a zasada ta ma zastosowanie właśnie wtedy. Jeśli jesteś nocnym markiem
i do łóżka maszerujesz ok. dwie godziny później, powinnaś pamiętać, że przede wszystkim nie wolno organizmu głodzić i doprowadzać do spadku cukru. Jeśli czujesz uporczywe ssanie w brzuchu, lepiej pozwolić sobie na lekką kolację, niż przewracać się z boku na bok myśląc o jedzeniu
.

Jajka podnoszą poziom cholesterolu

Mówią nam, że spożycie jaj należy ograniczać, tymczasem na Dalekim Wschodzie je się ich po kilka dziennie.

Co jest lepsze?

Badacze z Uniwersytetu w Surrey przeprowadzili pewne badania: ochotnicy przez 12 miesięcy spożywali po dwa jajka dziennie. Zmierzono ich poziom cholesterolu - nie zmienił się!

Nie unikaj jajek - mają dużo witaminy
D i B-12.

Do przesady też nie zachęcamy, ale pewien mit można obalić.

Kawa odwadnia organizm

Tak, ale tylko wówczas, gdy pijemy jej... mało.

Skąd ten paradoks?

Ci, którzy pijają kawę regularnie sprawiają, że organizm przyzwyczaja się do serwowanych porcji i nie reaguje wzmożoną diurezą.

Kawa bezkofeinowa to zamiennik zwykłej kawy

Oczywiście, że nie. W dodatku ten rodzaj kawy również zawiera kofeinę. Z tym, że są to naprawdę niewielkie dawki - ok. 4% standardowej ilości.

Co ciekawe, kawa bezkofeinowa może mieć odwrotny skutek, niż tradycyjna. Dlaczego? "Zwykłe" dawki pobudzają, zaś te niewielkie działają
lekko nasennie - sprawdzono to naukowo na Uniwersytecie Northumbria!

Pij dwa litry wody dziennie

To generalizacja. Tak naprawdę zapotrzebowanie na wodę i inne płyny jest różne u różnych osób.

Najlepiej obserwować kolor moczu. Powinien być blady - jeśli ma ciemniejszy odcień, oznacza to, że pijesz za mało.

Białe mięso jest zdrowsze

Niestety, w dzisiejszych czasach, kiedy drób jest faszerowany przeróżnymi środkami, nie zawsze jest to prawda.

Najlepsze jest oczywiście to z ekologicznych gospodarstw. W dzisiejszych czasach od rodzaju mięsa nierzadko ważniejsze jest jego pochodzenie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
libby86
NEW
NEW



Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:12, 19 Lut 2011    Temat postu:

Bardzo ucieszył mnie mit dotyczący kawy.
Pochłaniam ze 3 kubki dziennie i mam z tego powodu do siebie ogromne wyrzuty sumienia, ale jeśli wcale w ten sposób nie odwadniam sobie organizmu... czuje się troszkę lepiej;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malachowski
NEW
NEW



Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:43, 25 Mar 2014    Temat postu:

Super porady dzięki serdeczne Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mała14
NEW
NEW



Dołączył: 11 Mar 2014
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:24, 26 Mar 2014    Temat postu:

Dzięki również, czas na małą dietę Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
michalina
NEW
NEW



Dołączył: 09 Lip 2014
Posty: 6
Przeczytał: 48 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:36, 09 Lip 2014    Temat postu:

Cześć, dzięki za wyczerpujący artykuł.Najciekawszy fragment dotyczący picia kawy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.twojepaznokcie.fora.pl Strona Główna -> Gotuj z twoje paznokcie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin